По предложение на председателя на общинския съвет Георги Георгиев в края

...
По предложение на председателя на общинския съвет Георги Георгиев в края
Коментари Харесай

Събираемостта на задължения към Топлофикация - София скочила драстично


По предложение на ръководителя на общинския съвет Георги Георгиев в края месец юли тази година Столичният общински съвет одобри решение, с което утвърди облекчени условия за възнаграждение на отговорности към " Топлофикация София "  ЕАД от жители в затруднено състояние.

Целта беше да се даде по-добра опция на физическите лица, клиенти на " Топлофикация София "  ЕАД, да разсрочват отговорностите си със период от 12 до 36 месеца в избрани случаи, когато дългът е в по-голям размер, а длъжникът е с влошено материално и/или здравословно състояние, което прави заплащането непостижимо за него.

Причината за измененията е влошената икономическа конюнктура, растящата инфлация и нуждата да се заобикаля образуването на изпълнителни каузи от правосъдни реализатори против клиенти на сдружението, без това да ощетява компанията. Равносметката след четири месеца от използване на решението, на база предоставена от сдружението информация е, че пакетът с ограничения сполучливо се ползва и жителите се възползват от него – налице е доста нарастване на споразуменията с жителите от уязвимите групи, намалели са споразуменията с длъжници – компании, с цел да се подкрепят главно жителите.

Постигнат е и висок % на изпълняемост на разсрочени със споразуменията отговорности. За интервала август 2021 година – ноември 2021 година са подписани 368 съглашения с битови клиенти на " Топлофикация София "  ЕАД за настоящи отговорности в общ размер на 604 992.15 лева, до момента в който за интервала август 2022 година – ноември 2022 година са подписани 445 съглашения с битови клиенти на " Топлофикация София "  ЕАД за суми в общ размер на 899 784.05 лева Това съставлява нарастване на подписаните съглашения с почти 20% и растеж на сумите, за които са подписани споразуменията, с почти 50%. Над 20 пъти са намалели и случаите на повреждане на споразуменията поради неплащане, което демонстрира, че новите условия са по-изгодни за жителите и съобразени с техните действителни благоприятни условия.

" През лятото към мен се обърна стара дама с огромни отговорности към " Топлофикация ", на която не можеше да се разсрочат дължимите суми по настоящите правила, а тя не можеше да ги заплати. С екипа на сдружението и сътрудници съветници изготвихме промени в разпоредбите точно с цел да позволим на най-уязвимите жители да могат да получат поддръжка и да не бъдат обект на изпълнителни каузи, запори и така нататък Само четири месеца по-късно данните демонстрират, че в действителност сме съумели да подпомогнем най-нуждаещите се жители, които са принудени да се оправят в тези сложни времена с растящи цени на всичко и неконтролираната инфлация ", разяснява ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, съобщи Bulgaria ON AIR. 

По думите му събираемостта на отговорностите е увеличена фрапантно, което демонстрира, че подпомагането на жителите е асъдействало и за финансовото положение на " Топлофикация-София " и не е ощетило сдружението.

" Вместо огромни отговорности, които не могат да бъдат събрани, са реализирани съглашения за разсрочването им на търпими за жителите вноски и задоволително дълъг интервал на погашение, като по този начин се заобикалят запори и дейности от правосъдните реализатори против тях ", заключи той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР